Trotse bewoners over hun houten woning
1 november '23
In Weespersluis komt een bijzondere exclusieve villawijk genaamd Weesperhout. De naam zegt het al, uitsluitend houtbouw. Omringd door het water van de Gouw, op een eigen schiereiland. Het lijkt wel een droom. Hoe is dat nu, wonen in een houten huis? We spraken met een enthousiaste bewoner van een houten woning, gebouwd door het bedrijf Finnhouse-huis dat ook de woningen in Weesperhout gaat bouwen.
Houtbouwavontuur in een droomhuis
Rob (directeur in de watertransitie) woont samen met zijn creatieve vrouw Marieke, een kunstenares, in het Twentse Albergen. Hun kroost, Madelief (bijna 7) en de jongens Sammie (4) en Lou (1,5) genieten de hele dag van het houtbouw-avontuur van hun ouders.
Rob begint enthousiast te vertellen: ‘Ik ben een geboren en getogen Albergenaar (Twente) en dat wilde ik ook blijven. Dus toen er een plekje vrijkwam aan de rand van het dorp, twijfelden we geen minuut. Dit was hét moment om ons droomhuis te realiseren. Een houten huis, dat was zéker! Ooit aangewakkerd toen ik eens op zo’n houten exemplaar mocht passen.’
Buiten-binnen
‘We wilden de beleving van de ons omringende natuur naar binnen halen. Dat kan goed met een houten huis, want die hebben doorgaans grote raampartijen. Hierdoor lijkt je woning trouwens ook veel groter. Ook onze mooie veranda zorgt voor dit binnen-buitengevoel. Daarmee hebben we onze grootste wens kunnen realiseren: wonen in een woning waarin de grenzen tussen binnen en buiten zijn vervaagd.
De vloer binnen geeft hetzelfde gevoel als buiten. Dat maakt één grootse beleving. Het mooiste pluspunt is dat de kinderen om het huis heen kunnen scharrelen en dat we ze prima in de gaten kunnen houden. Door die grote ramen zie je alles!’ lacht Rob.
Ademende woning
‘Het huis is damp-open gebouwd, dat zorgt binnen voor een gezond leefklimaat. Daarbij hebben we een klimaatinstallatie, een warmtebron via de grond. In de zomer kan ik de kamers extra koelen en ’s winter verwarmen. Dat maakt een houten huis altijd comfortabel en behaaglijk.’ Er zijn twee belangrijke voordelen van damp-open bouwen. Het binnenklimaat van de woning is veel minder vochtig dan een bakstenen huis, wat een positief effect heeft op de luchtkwaliteit, en dus gezonder is. Daarbij zorgt damp-open bouwen voor beter werkende isolatie, doordat warmte wordt vastgehouden door de wanden en trager wordt afgegeven: natuurlijke vocht- en temperatuurregulering.
Comfortabel leefklimaat
‘Er zijn alleen maar voordelen! Het huis wordt binnen no-time gebouwd, doordat de onderdelen prefab zijn. De keuze voor bio-based materialen zoals hout, daar zit een hele filosofie achter. Je slaat CO2 op in het hout. Kijk maar even op de site van Finnhouse. Het ontwerp van de woning wordt zoveel mogelijk gebaseerd op de natuur wat ten goede komt aan je mentale en fysieke gezondheid.’ Meerdere onderzoeken wijzen uit dat alleen al het zicht op hout én houtnerf een positief effect heeft op mensen: het zorgt voor meer geluk, vermindert stress, bevordert beweging, vitaliteit, creativiteit en zorgt voor meer welzijn. ‘Dat is toch fantastisch!’
Gewoon doen!
‘Je moet het gewoon doen, duurzaam wonen…’, roept Rob meteen. ‘Duurzame materialen kiezen. Hiermee kun je voor je kinderen een voorbeeld zijn.’ Een inspirerende keuze die riekt naar meer. ‘Het is een ware expertise, zo’n huis bouwen. Ik ben helemaal om, ik wil nooit meer anders dan in een houten huis wonen. Het is een waar cadeau om met mijn gezin in zo’n gezonde omgeving te mogen leven. Door de connectie met de natuur altijd een vakantiegevoel.’
Ben je ook enthousiast geworden?