Bijzondere woningen, bijzondere namen
12 januari '22
Weespersluis ligt in een gebied met een rijke historie, vlakbij de oever van de toenmalige Zuiderzee en langs de Vecht. Dit gebied had ook in de 17e eeuw al een grote aantrekkingskracht op Amsterdammers op zoek naar (meer) reinheid, ruimte en rust. De Vechtstreek was voor hen een heerlijke zomervakantiebestemming. Geen vakantiewoning maar een eigen resort of buitenplaats, vaak inclusief tuin, (landschaps)park, bos en mooie namen. Middenin de natuur, aan het water en in plaatsen als Breukelen, Maarssen, Loenen én natuurlijk Weesp. Bij de keuze van de (nieuwe) woningtype-namen in Waterrijk lieten wij ons inspireren door een aantal van deze bijzondere buitenplaatsen. Bijzondere woningen, bijzondere namen.
Silversteyn, Doornburgh, Elsenburgh, Soetendael en Ouderhoek
Al die bijzondere en vaak ook exotische buitenplaatsen hadden natuurlijk bijzondere namen. Neem nou Silversteyn in Maarssen. Gebouwd in de 17e eeuw als landhuis, later verbouwd en gedegradeerd tot koetshuis. Inmiddels gelukkig een rijksmonument. Ook in Maarsen vind je de buitenplaatsen Doornburgh en Elsenburgh. Net als Silversteyn werden beide hofsteden ook in de 17e eeuw gebouwd en hebben inmiddels de status van rijksmonument.
In de buurt van Maarsen liggen (ook aan de Vecht) net iets verderop in Nieuwersluis de buitenplaatsen Soetendael, Ouderhoek, Weerestein en Vreedenhoff. Bij Ouderhoek doet helaas alleen de naam nog herinneren aan deze bijzondere hofstede, met theekoepel, karpervijver, tuinbeelden en zelfs een ananaskwekerij. Net als veel andere buitenplaatsen werd Ouderhoek in de 19e eeuw gesloopt. De boerderij die 100 jaar geleden werd gebouwd op dezelfde plek draagt de naam Ouderhoek.
Afbeelding rechts of boven: Buitenplaats Ouderhoek. Ingekleurde prent uit omstreeks 1720. Bron: Het Utrechts archief.
Weerestein, Vreedenhoff, Queekhoven
Bij hofstede Weerestein of Weeresteyn liep het gelukkig anders. Van oorsprong een middeleeuws kasteel, later deels verwoest en verbouwd. Inmiddels heeft het Hollands classicistische hoofdgebouw de status van rijksmonument.
Lusthof Vreedenhoff dateert uit de 18e eeuw. Zowel het hoofdgebouw, het omliggende landschapspark, het toegangshek als de tuinkoepel zijn bewaard gebleven. Gelukkig heeft kasteel Queekhoven in Breukelen de tand des tijds ook goed doorstaan. Hier werden in de 17e eeuw in de (exotische) tuin allerlei gewassen gekweekt, later inde 18e eeuw lange tijd jonge Franse jongens opgeleid (kostschool) en nog later in de 20e eeuw oa. masterclasses gegeven door internationale musici.
Afbeelding links of boven: Huis Weeresteyn aan het Zandpad in Nieuwersluis. Begin vorige eeuw. Bron: Het Utrechts archief.